σαββατιλα

21.9.13

εδώ στο βορρά έχει κρύο! θα βάλουμε τα πλεκτά και θα πάμε στην αγορά για pumpkin puree...εδώ είναι πρωτεύουσα βλέπεις...


decadent double chocolate cake

16.9.13

παλιομοδιτικο κεικ διπλης σοκολατας.... σοκολατα μεσα, σοκολατα εξω και κουπα καφε στο χερι.... καλως ηρθες φθινοπωρο!

οχι τιποτα αλλο, αλλα περασε και η Παγκοσμια Ημερα Σοκολατας και βρηκαμε μια μικρη ευκαιρια να φτιαξουμε και να καταβροχθισουμε αυτον τον πειρασμο.. βουτια στη σοκολατα σου λεω!
μπορει να μην εισαι τοσο μεγαλος φαν της σοκολατας, οπως πολλοι που τη δοκιμασαν... παρεα ομως με μια ζεστη κουπα αρωματικο καφε, φτιαχνεις το τελειο ζευγαρι για απογευματινες βουτιες στον καναπε με τα βιβλια σου... η συνταγη ειναι μυστικο!

lilac cakes in cups + classic buttercream frosting tips!

11.9.13

αχ...τα πιο παρηγορητικα, ολων των μικρων γλυκων του κοσμου.. τα καπκεικς! που τα ξερει ολος ο κοσμος πια...δε θα ξεχασω ποτε το 2006 που ψάχναμε απεγνωσμενα με τη φιλη μου τη Δαφνη να βρουμε φορμακια και χαρτινες θηκες και κανεις δεν ηξερε τι εννοουσαμε...!

αυτο το πλεον σουπερ δημοφιλες γλυκο τρωγεται με τετοια ταχυτητα που ουτε εσυ ο ιδιος δε θα ξερεις αν τελικα το εφαγες...σε μινι σαιζ (γιατι εδω στην Ελλαδα δεν εχουμε τις τεραστιες θηκες που εχουν στα εξωτικα εξωτερικα) το 1 καπκεικ ισουται με κανενα καπκεικ. Γι'αυτο παντα να διπλασιαζεις την ποσοτητα για να μη γκρινιαζουν οι φιλοι! Και στο τελος της μερας θα βρεθεις με πυργους απο ταπερακια στα χερια να κανεις καπκεικ ντιλιβερι στα σπιτια των φιλων... στο υποσχομαι!


Ας μιλησουμε για το τρομαχτικο (για μενα ηταν) φροστινγκ..

τα καπκεικς διαφερουν απο τα μαφιν σε μεγεθος αλλα και σε τοπινγκ.. εχουν παντα κατι συνοδευτικο σε ζαχαρη και σχεδιακι και χρωματακι..ειτε θα ειναι βουτυροκρεμα ειτε γλασο ειτε cream cheese ειτε σοκολατα γκανας.. κατι θα εχει βρε παιδι μου για να χεις να γλειφεις δαχτυλακι και να γινεσαι χαλια οταν το τρως δημοσιως (πρεπει να αφιερωθει ενα φωτο-ποστ μονο με αυτο το θεμα)

αφου ειχα δοκιμασει ολων των ειδων τα φροστινγκ ηρθε η ωρα της βουτυροκρεμας... στα χρονια που ξεκινησα να φτιαχνω καπκεικς (ημουν παιδουλα ακομη) αντικαθιστουσα παντα το βουτυρο στη συνταγη με βιταμ..ετσι ξεραμε βλεπεις, τρωγαμε υγιεινα....

και η πρωτη προσπαθεια για βουτυροκρεμα ειχε ακριβως αυτο το λαθος: αντι για βουτυρο φρεσκο αγελαδινο, εβαλα βιταμ και... μαυρη ωρα, αυτο το καταπλασμα που ελιωνε κι εσταζε και μονο φροστινγκ δεν γινοταν, ειχε μια απαισια γευση βουτυρου -μαργαρινης- λες κι ετρωγες ψωμι με 3 στρωσεις βουτυρο και καθολου μαρμελαδα... κλαμα και κακο... και ενα ροζ καταπλασμα να κειτεται στο πατωμα της κουζινας, μεσα σε μια σακουλα ζαχαροπλαστικης.....
η συμφιλιωση μου με τη βουτυροκρεμα ηρθε αρκετα χρονια μετα... ηταν εγχειρημα δυσκολο αλλα πολλα υποσχομενο.. γιατι τα αγαπησα αυτα τα ρημαδιασμενα μικρα γλυκακια που σου υποσχονται αγαπη και ομορφια απ'την πρωτη στιγμη που βγαινουν απ'τον καυτο φουρνο... ετσι ξαναδοκιμασα τη βουτυροκρεμα, αυτη τη φορα με βουτυρακι adoro (κατευθειαν το εμφραγμα) και μπολικη αχνη ζαχαρη, εκχυλισμα βανιλιας και γαλα και βγηκε ενα ονειρο...ονειρο σου λεω, δεν ηθελα να σταματησω να γλειφω τις σπατουλες και τα μπολακια...

το μυστικο ειναι στη θερμοκρασια... ναι ναι..κοιτα να μη γινεται της κολασεως μεσα στην κουζινα αλλιως θα βρασει το βουτυρο και θα κλαις... να χει δροσια και να το εχεις αφησει μονο λιγη ωρα εκτος ψυγειου για να μαλακωσει...το χτυπας λιγο μονο του και μετα ριχνεις τη ζαχαρη -οχι ολη μαζι- μεχρι να φτασει σε περιεκτικοτητα και γλυκητητα που σου αρεσει...αν ειναι πολυ σκληρο ριχνεις λιγο γαλα...αν ειναι μαλακο κι αλλη αχνη ΑΛΛΑ αν λιωσει το βουτυρο δε σωζεται με αχνη!

Αυτα ηταν τα τιπς μου, μικρα αλλα σπουδαια! Συμπεριφερθειτε τους με αγαπη και μολις τα τελειωσετε, βαλτε τα στο ψυγειο να παρουν λιγο τα πανω τους και να σταθεροποιηθουν...τρωγονται καλυτερα την επομενη μερα και διατηρουνται μονο στο ψυγειο....

φαινονται πολυ ευκολα κι απλα αλλα δεν ειναι..μην απογοητευτειτε ομως και δωστε τους κι αλλες ευκαιριες..εμενα μου πηρε 2 χρονια να τα τελειοποιησω κι ακομη ανακαλυπτω καινουρια μυστικα!


autumn frenzy

9.9.13

ξέρεις πολύ καλά κι εσύ κι εγώ τι είναι αυτό που σε πιάνει με το που μπει Σεπτέμβρης... αρχίζει ξαφνικά η φρενίτιδα του πουλόβερ και της ψηλής κάλτσας, του ζεστού κρασιού με κανέλα, του απογευματινού καφέ σε τζαμαρία συνοικιακού καφέ με τα κορίτσια... 
αρχίζει το χουχούλιασμα και το ζεστό μπάνιο, τα γεμάτα πρωινά (κεικ, τηγανιτες, αρωματικοι καφεδες, κρουασαν, ζεστο ψωμι) που το καλοκαίρι απλά δεν άντεχες να τα σκεφτείς.. θέλεις να διαβάσεις και να πας σχολή -λέμε τώρα- και το βράδυ προτιμάς να το περάσεις με ταινιούλα και 5η προβολή new girl  δεύτερο κύκλο αγκαλιά με το κέικ που λέγαμε, το κουνέλι και μια ζεστή φλις κουβερτούλα, έτσι για την αλητεία..
το πρόβλημα είναι οτι ο καιρός δεν συνάδει με τις φθινοπωρινές σου επιθυμίες και ούτε πρόκειται τουλάχιστον και για τον υπόλοιπο μήνα...γιαυτό είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την επιθυμία και το όνειρο να βρέξει, να φυσύξει, να καταποντίσει βρε αδερφέ, κάτι να γίνει και να δώσουμε στον ευατό μας το ελεύθερο να κλειστεί σπίτι χωρίς τύψεις τρώγοντας αυτό το ρημαδοκέικ, γελώντας με τις ίδιες ατάκες "Schmidt, out!" και τα σχετικά..
μέχρι τότε, κάθεσαι αναπαυτικά στον καναπέ με το ανεμιστηράκι, χαζεύοντας φθινοπωρινές φωτογραφίες στο weheartit και ψάχνοντας τιπς για να τελειοποιήσεις το απόλυτο φθινοπωρινό κέικ που δεν είναι αλλο απο το carrot cake και το πιο παρηγορητικό του γλάσο....

το φθινόπωρο είναι απο τις πιο δημιουργικές περιόδους... καινούρια ξεκινήματα, λίστες με resolutions και ένα σωρό καινούρια πράγματα να εξερευνήσεις.. ώρα να αλλάξεις το σπίτι σου, να γεμίσεις τα ράφια βιβλία και φωτάκια, να μαγειρέψεις για τους φίλους σου και να οργανώσεις σπιτομαζέματα με επιτραπέζια και πίτσα.. ο,τι κι αν κάνεις φρόντισε να το απολαύσεις αλλά φρόντισε να μη σε πιάσει η φθινοπωρινή θλίψη...!
all images from weheartit.com

Savory Dish: chicken dumpling soup + preparations for autumn

7.9.13

το κορίτσι αυτό δεν έχει καμία ιδέα αν το μπλόγκ αυτό θα εξελιχθεί σε food blog αλλα προς το παρόν η κύρια ενασχόληση-ηρεμία μυαλού μου, βρίσκεται στη μαγειρική και συγκεκριμένα στη ρόζ κουζίνα μου... για ακόμη μια φορά η Rachel Khoo ξελασπώνει το μυαλό απο τους τόμους βιβλία και σημειώσεις  που υπάρχουν σε όλο το σπίτι (προχθές και στη μπανιέρα) με το υπέροχο βιβλίο της, που είναι ο,τι καλύτερο έχει πέσει στα χέρια μου τους τελευταίους μήνες, μετά τις "Μικρές Φιλοσοφίες του Έρωτα". (ελπίζω να μην με έχεις βαρεθεί ήδη...)

σήμερα φτιάξαμε φθινοπωρινή σούπα με chicken dumplings... οτι καλύτερο για συννεφιασμένες μέρες που νιώθεις τη θλίψη να έρχεται κατα πάνω σου και ο αέρας φυσάει κρύος απ το παράθυρο της κουζινούλας σου... 

τα υλικά που θα χρειαστείς είναι απλά και σίγουρα τα βρίσκεις μέσα στο ψυγείο σου :

για τη σούπα:
1,5 λίτρο ζωμό κοτόπουλο // 2 μεγάλα καρότα, χοντροκομμένα // 6-7 μανιτάρια κομμένα σε φέτες // αλάτι και πιπέρι κατα προτίμηση // 1/2 ματσάκι φύλλα  μαΐντανού, χοντροκομμένα

για τα dumplings:
200 γρ. ωμό φιλέτο απο στήθος κοτόπουλου // 100γρ. άσπρο ψωμί του τόστ χωρίς κόρα (περίπου 5 φέτες) // 100γρ κρέμα γάλακτος // 1 αβγό και 1 κρόκο // 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι // πρέζα πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο // μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

Δείτε εδώ πώς! 


το φθινόπωρο καταφθάνει αργά και σταθερά, η εξεταστική πασχίζει να τελειώσει και εγώ δεν βλέπω πραγματικά την ώρα να βάλω το χεράκι μου στο πάνω ράφι της ντουλάπας να κατεβάσω τα πλεκτά μου. 
το πιο αγαπημένο μου blog, δίνει οχι μία, οχι δύο, αλλά 30 (!) ιδέες για να καλωσορίσεις το φθινόπωρο!

Απο πικάντικο maple apple cider, σε πλεκτά γάντια, οδηγίες για να φτιάξεις μαξιλάρια αλεπούδες και καυτερή ζεστή σοκολάτα με baby marshmallows, είναι ο τέλειος οδηγός για να βάλεις τα δυνατά σου και να περάσεις το πιο όμορφο και χουχουλιάρικο φθινόπωρο, μέσα σε αγκαλιές και ζεστές κουβέρτες με χειροποίητα σχέδια... τσέκαρε το εδώ και θα με θυμηθείς σου λέω...

φωτογραφίες απο το a beautiful mess

Savory Dish: nids de tartiflette // cheese and potato nests

5.9.13

φαγητάκι βαρύ, θυμίζει starter που θα έτρωγες σε american diner παρέα με κοακόλα... τα χει όλα τα καλούδια του, τυριά λιωμένα, μπέικον και πατάτες... το αγαπάς, γιατι γεμίζει ευχαρίστηση και παρηγοριά τις σκληρές μέρες του διαβάσματος...

δοκίμασέ το με πράσινη σαλάτα, για να εξισορροπήσεις τα λιπαρά ή με μια πιο υγιεινή εκδοχή, αντικαθιστώντας το reblochon (εδω βάλαμε cheddar) με μανούρι ή φέτα και το μπεΐκον με ψητή γαλοπούλα... για άλλη μια φορά, συνταγή της Rachel Khoo...


Υλικά

1 κουταλιά της σούπας μαλακό βούτυρο // 500γρ πατάτες // 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο // 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη // 1 φύλλο δάφνης // 200γρ καπνιστό μπέικον, κομμένο σε κύβους  //  100ml λευκό ξηρό κρασί // 250 γρ τυρί Reblochon ή Brie ή cheddar, κομμένο σε κύβους

Εκτέλεση 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 και βουτυρώνουμε μια φόρμα για 6 μάφιν, με το βουτυράκι.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε στικς. Τιπ: για να πετύχετε πολύ λεπτά στικς χρησιμοποιήστε μαντολίνο, αλλιώς  κόβετε τις πατάτες κάθετα σε λεπτές ροδέλες και στη συνέχεια κόβετε σε λεπτά στικς. Θα πάρει λίγη ώρα αλλα το αποτέλεσμα αξίζει!

Ρίχνουμε το κρεμμύδι στο τηγάνι, μαζί με το σκόρδο, το ψιλοκομμένο μπέικον και το φύλλο δάφνης και τα τσιγαρίζουμε σε λίγο λάδι, μέχρι το μπέικον να χρυσαφίσει. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και το αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μέινουν μόνο 1-2 κουταλιές της σούπας απο αυτά.

Βγάζουμε το φύλλο δάφνης και σβήνουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε τα στικ πατάτας μέσα στο τηγάνι και αμέσως, ρίχνουμε όλο το μείγμα σε ένα μεγάλο μπόλ. Προσθέτουμε το κομμένο τυρί και ανακατεύουμε.

Χωρίζουμε το μείγμα στις έξι θήκες του ταψιού για μάφιν και ψήνουμε στο φούρνο για 15-20 λεπτά ή μέχρι να χρυσαφίσουν και να βγάζουν φουσκάλες! (μιαμ)


Απλώστε το πιο όμορφο τραπεζομάντηλο στο μπαλκόνι σας και απολαύστε το πιο λαχταριστό μεσημεριανό, όσο έχει ακόμη ήλιο και δροσιά...