Savory Dish: nids de tartiflette // cheese and potato nests

5.9.13

φαγητάκι βαρύ, θυμίζει starter που θα έτρωγες σε american diner παρέα με κοακόλα... τα χει όλα τα καλούδια του, τυριά λιωμένα, μπέικον και πατάτες... το αγαπάς, γιατι γεμίζει ευχαρίστηση και παρηγοριά τις σκληρές μέρες του διαβάσματος...

δοκίμασέ το με πράσινη σαλάτα, για να εξισορροπήσεις τα λιπαρά ή με μια πιο υγιεινή εκδοχή, αντικαθιστώντας το reblochon (εδω βάλαμε cheddar) με μανούρι ή φέτα και το μπεΐκον με ψητή γαλοπούλα... για άλλη μια φορά, συνταγή της Rachel Khoo...


Υλικά

1 κουταλιά της σούπας μαλακό βούτυρο // 500γρ πατάτες // 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο // 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη // 1 φύλλο δάφνης // 200γρ καπνιστό μπέικον, κομμένο σε κύβους  //  100ml λευκό ξηρό κρασί // 250 γρ τυρί Reblochon ή Brie ή cheddar, κομμένο σε κύβους

Εκτέλεση 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 και βουτυρώνουμε μια φόρμα για 6 μάφιν, με το βουτυράκι.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε στικς. Τιπ: για να πετύχετε πολύ λεπτά στικς χρησιμοποιήστε μαντολίνο, αλλιώς  κόβετε τις πατάτες κάθετα σε λεπτές ροδέλες και στη συνέχεια κόβετε σε λεπτά στικς. Θα πάρει λίγη ώρα αλλα το αποτέλεσμα αξίζει!

Ρίχνουμε το κρεμμύδι στο τηγάνι, μαζί με το σκόρδο, το ψιλοκομμένο μπέικον και το φύλλο δάφνης και τα τσιγαρίζουμε σε λίγο λάδι, μέχρι το μπέικον να χρυσαφίσει. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και το αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μέινουν μόνο 1-2 κουταλιές της σούπας απο αυτά.

Βγάζουμε το φύλλο δάφνης και σβήνουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε τα στικ πατάτας μέσα στο τηγάνι και αμέσως, ρίχνουμε όλο το μείγμα σε ένα μεγάλο μπόλ. Προσθέτουμε το κομμένο τυρί και ανακατεύουμε.

Χωρίζουμε το μείγμα στις έξι θήκες του ταψιού για μάφιν και ψήνουμε στο φούρνο για 15-20 λεπτά ή μέχρι να χρυσαφίσουν και να βγάζουν φουσκάλες! (μιαμ)


Απλώστε το πιο όμορφο τραπεζομάντηλο στο μπαλκόνι σας και απολαύστε το πιο λαχταριστό μεσημεριανό, όσο έχει ακόμη ήλιο και δροσιά...


2 comments :

  1. Φαίνονται τόσο υπέροχα!! :) Oι φωτογραφίες μοιάζουν σαν να βγήκαν από βιβλίο μαγειρικής!!
    Το χειμώνα που μας πέρασε τα είχα δοκιμάσει αλλά είχα ένα πρόβλημα...Τα είχα αφήσει να ψηθούν και παραπάνω από όσο λέει η Ρέιτσελ αλλά οι πατάτες-στικς δεν είχαν ψηθεί καλά και ήταν λίγο ωμές! Ειδικά αυτές που ήταν κάτω.. Any tips?
    xo,
    http://ohmydarlingdeer.blogspot.gr/

    ReplyDelete
  2. Γιαμι γιαμι γιαμιιιιιιι!!! Ε θα το κάνω!

    ReplyDelete

Every little word is welcome but please remember to be kind!